Vervoer in Tallinn

Hoewel Tallinn met bijna een half miljoen inwoners een redelijk grote stad is, merk je daar als toerist niet al te veel van. Dat komt omdat bezoekers zich vooral concentreren op de historische binnenstad en de daar omheen gelegen gebieden. Eigenlijk kun je daardoor best veel te voet doen en ben je amper aangewezen op allerlei vormen van transport.

Op deze pagina lees je alles over de verschillende vormen van vervoer waar je in Tallinn gebruik van kunt maken.Taxi

Er rijden in Tallinn veel taxi’s rond. Taxi’s zijn vrijwel altijd wel ergens beschikbaar en meestal (!) goedkoop. Let op, want Estland kent vrije taxiprijzen. Er is geen maximumtarief voor de taxi’s. Wel is het rijden met een taximeter aan verplicht, net als het geven van een bonnetje na afloop van de rit.

Taxi’s zijn in Tallinn in twee categorieën in te delen: goedkoop en duur. De goedkope taxi’s zijn veelal aangesloten bij de grote taxiorganisaties. Deze taxi’s vind je op de officiële taxistandplaatsen en direct bij de voordeur van de betere hotels. De duurdere taxi’s staan vlakbij de officiële taxistandplaatsen en voor de hotels op straat. Je zou je prima kunnen vergissen, want ook uiterlijk is er bijna geen verschil.

Je kunt de duurdere en goedkopere taxi’s herkennen aan de prijzen die op de taxi’s zichtbaar zijn. Deze staan vermeld op de deur rechtsachter. Dit zijn ze wettelijk verplicht. tarieven van 70-90 euro per uur en 3 tot 5 euro per kilometer betekent dat je een dure taxi hebt. Tarieven van rond of onder de 20 euro per uur en kilometerprijzen van rond of onder de euro betekent dat je te maken hebt met een goedkope taxi. Kijk ook goed naar de tarieven als je een taxi staande houdt op straat. Heb je te maken met een dure taxi (3 tot 5 keer duurder dan de goedkope taxi’s) bedank dan vriendelijk. Eenmaal ingestapt en weggereden betekent dat je moet betalen conform de taximeter.

Een gele taxi in Tallinn

Openbaar vervoer

Tallinn kent een goed systeem van openbaar vervoer. Het openbaar vervoer mag niet in de oude binnenstad komen. Wel heb je fietstaxi’s ter beschikking voor wie geen zin heeft om Vanalinn (het oude Tallinn) te voet te verkennen of wie slecht ter been is. Het openbaar vervoer in Tallinn bestaat uit bussen, trams en trolleybussen. Tallinn heeft geen metrosysteem. Voor geregistreerde inwoners van Tallinn is sinds 1 januari 2013 iedere vorm van openbaar vervoer gratis. Als toerist moet je nog wel betalen. Kaartjes koop je bij de dienstdoende chauffeur.

De toeristenbus

Ook in Tallinn rijden de dubbeldekker toeristenbussen rond die volgens het hop-on-hop-off principe rondrijden. Je koopt een ticket voor 1, 2 of 3 dagen waarna je onbeperkt gebruik kunt maken van deze toeristenbussen. Stap uit wanneer je wilt en stap daarna ook weer op. Dat kun je doen zolang je kaartje geldig is. De toeristenbussen rijden routes die voor toeristen interessant zijn en stoppen bij interessante plekken en bezienswaardigheden. Tijdens het seizoen worden er verschillende routes gereden. In het laagseizoen (oktober t/m april) wordt er één route gereden.

Meer info over de hop-on-hop-off bus van Tallinn

Wandelen

Tallinn heeft een redelijk compact centrum, waardoor je als je eenmaal in Tallinn bent eigenlijk vrijwel alles te voet kunt doen. In het oude centrum kun je al bijna niet anders. De voetpaden in Tallinn zijn over het algemeen goed. Soms moet je wel eventjes zoeken waar dat je een straat over kunt steken. Voor mensen in een rolstoel is de situatie al veel verbeterd, maar nog steeds niet optimaal. In het historisch centrum moet je soms wat hoogteverschillen overbruggen. Zo ligt de Domberg zo’n 30 tot 35 meter hoger dan de Benedenstad.

Ontdek Tallinn op de fiets

Een leuke, ontspannen en informatieve manier om Tallinn te ontdekken is op de fiets. Dat kan door middel van georganiseerde fietstochten waarbij je met een ervaren Engelssprekende gids op stap gaat. Dat kan met een groepsfietstocht zijn zoals de Highlights van Tallinn fietstour, maar je kunt ook een privétocht boeken. Tijdens zo’n fietstocht laat de gids je de mooie en bijzondere plekjes van Tallinn zien. Onderweg wordt geregeld gestopt voor uitleg, een fotomomentje en het stellen van vragen.

Om aan deze fietstochten deel te kunnen nemen is reserveren verplicht. Mocht het weer tegenvallen of je wilt de tocht op een later moment doen (of zelfs compleet annuleren), dan kan dat. Dat is gratis. Je loopt dus geen enkel risico.

Ga naar Baja Bikes voor meer informatie en om eventueel direct te reserveren

Fietstocht door Tallinn