Handig om te weten

Een goede reisvoorbereiding is essentieel voor iedere reis. Wie naar Tallinn reist die zal bijvoorbeeld willen weten hoe het zit met fooien, telefoneren, paspoorteisen, feestdagen en welke stekkers je nodig hebt voor je elektronische apparatuur. Op deze pagina bieden we allerlei handige reisinformatie die je kunnen helpen bij het plannen van je reis naar Tallinn. Mocht er hier iets niet vermeld staan dan kun je vaak terecht op fora, gespecialiseerde Tallinn-sites en in reisgidsen over Tallinn. Aan de informatie op deze pagina kunnen geen rechten ontleend worden.

Alarmnummer

Het algemene alarmnummer in Estland (dus ook Tallinn) is 112. Dit is hetzelfde gratis noodnummer dat in heel de EU inclusief Nederland gebruikt wordt. Als er geen sprake is van een levensbedreigende situatie kun je de politie ook via telefoonnummer 110 bereiken. Dit is een gratis telefoonnummer.

Douane & documenten

Officieel heb je voor het passeren van de grens geen paspoort of identiteitskaart nodig. Estland behoort tot de zogenaamde Schengenlanden, waarbij er sprake is van vrij vervoer van personen en goederen. Indien je met het vliegtuig reist het je echter wel een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart nodig om je te kunnen legitimeren. Hetzelfde geldt in het geval je met de veerboot vanaf Tallinn naar Tallinn reist. Op straat in Tallinn moet je je indien gevraagd kunnen legitimeren. Je kunt dus eigenlijk niet zonder een geldig legitimatiebewijs naar Tallinn reizen.

In principe is er vrij vervoer van goederen. Daar zijn wel een paar uitzonderingen en beperkingen op. Zo mag je geen spullen meenemen die wettelijk verboden zijn. Ook is er een beperking wat betreft goederen waar accijns op geheven wordt, zoals alcohol en tabak. Je wordt geacht een redelijke hoeveelheid voor eigen gebruik mee te mogen nemen. Dit is bijvoorbeeld maar liefst 90 liter wijn, tien liter gedestilleerde drank en 800 sigaretten per persoon.

Als je je hond mee wilt nemen naar Estland dan moet het dier voorzien zijn van een microchip of tatoeage, in het bezit zijn van een Europees hondenpaspoort, ingeënt zijn tegen rabiës (hondsdolheid) en er moet een geldige gezondheidsverklaring van de hond mee.

Drinkwater

De kwaliteit van het leidingwater is dermate goed dat het voldoet aan de EU-regels voor drinkwater. In een zeer incidenteel geval kan het leidingwater niet helemaal goed zijn vanwege oude waterleidingen. Wie in een modern hotel verblijft zal daar geen last van hebben.Elektriciteit

In Tallinn (en de rest van Estland) gebruikt men dezelfde stekkers en stopcontacten als in Nederland en België. Het voltage is ook hetzelfde. Je hebt dus geen transformators, adapters of reisstekkers nodig om je elektrische apparaten te gebruiken.

Entreetickets en tours

Dankzij gespecialiseerde bedrijven zoals GetYourGuide en Tiqets kun je entreetickets, tours en activiteiten in Tallinn bekijken en reserveren. Zo ben jij zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie in Tallinn.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen in Tallinn
💳 te reserveren zonder creditcard

entreetickets, activiteiten en tours in Tallinn via Tiqets

entreetickets, activiteiten en tours in Tallinn via GetYourGuide

Feestdagen in Tallinn

01.01 Nieuwjaarsdag
24.02 Onafhankelijkheidsdag (1918)
01.05 Dag van de Arbeid
23.06 Dag van de overwinning
24.06 Midzomerdag
20.08 Onafhankelijkheidsdag (1991)
24.12 Kerstavond
25.12 Eerste Kerstdag
26.12 Tweede Kerstdag

Fooien

Het geven van een fooi is niet verplicht in Tallinn (en elders in Estland). Het is dan ook niet toegestaan om standaard iets van fooi of service charge toe te voegen aan de rekening. Voor restaurants en bars is een fooi van ongeveer tien procent vrij gebruikelijk, bij lagere bedragen 10 tot 15 procent.
Taxichauffeurs zijn je dankbaar als je naar boven afrondt. Voor kamermeisjes laat je een fooi van ongeveer een euro per dag achter. Kruiers geef je een euro per koffer of tas.

Geld

In Tallinn betaal je net als bij ons met de euro. Geen gedoe met omrekenen, omwisselen en hoge commissies aan wisselkantoren. Geld pinnen kan op diverse plekken in Tallinn. Met creditcard kan op veel plekken gewoon betaald worden.

Internet

Het mobiele internet in Tallinn is prima van kwaliteit. Omdat Estland tot de Europese Unie behoort kun je je Nederlandse internet- en belbundel ook gewoon in Tallinn gebruiken.. De meeste hotels bieden internet aan via wifi. Meestal is dit gratis, bij een aantal hotels moet je er nog voor betalen.

Musea

De meeste musea in Tallinn zijn op maandag gesloten. Sommige musea zijn zelfs op maandag en dinsdag gesloten. Met de Tallinn Card die je als toerist aan kunt schaffen krijg je gratis toegang tot meer dan veertig musea en attracties. Als je van plan bent veel aan museumbezoek te doen is het aanschaffen van zo’n kaart een must.

Openingstijden winkels

Winkels in het centrum zijn over het algemeen dagelijks geopend van 10 tot 19 uur. Buiten het centrum sluiten ze vaak al om 18 uur en op zaterdag om 17 uur. Op zondag zijn de winkels buiten het toeristische centrum meestal gesloten.

Prijsniveau

Tallinn is een vrij goedkope bestemming. Een uitzondering hierop wordt gevormd door de restaurants in de oude binnenstad van Tallinn (Vanalinn). Hier geldt de regel dat hoe meer toeristische het gebied is, des te hoger de prijzen zijn. Dat zie je ook terug in de prijzen van drankjes bij de betere hotels en restaurants. Die gaan prijzen gaan vaak al wat meer in de richting van wat je in Nederland betaalt.

Drank, sigaretten, taxi’s en eten is normaal gesproken tot tientallen procenten goedkoper dan in Nederland.

Taal

In Tallinn spreekt met Ests. Met Engels kun je je over het algemeen prima redden in Tallinn. In mindere mate kun je ook Duits, Russisch of in mindere mate met Fins terecht.

Tijdsverschil

Tallinn kent één uur tijdsverschil met Nederland. In Tallinn is het altijd 1 uur later. De zomertijdregeling van Estland is gelijk aan die van Nederland. Daardoor lopen zomer- en wintertijd van beide landen gelijk.

Veiligheid

Tallinn is een vrij veilige vakantiebestemming. Net als in iedere toeristische stad kun je ook hier te maken krijgen met diefstal. Wees daarom waakzaam, zeker op drukke plekken. daar kunnen zakkenrollers actief zijn.
Wie zich in het uitgaansleven van Tallinn stort die moet er rekening mee houden dat er vechtpartijen voor kunnen komen. Dit geschiedt met name met groepen Finnen en Britten. Zorg dat je grote groepen met dronken toeristen mijdt.

Pas ook in Tallinn op voor tasjesdieven!