Bezienswaardigheden in Tallinn
Tallinn biedt een leuke balans aan oude en nieuwe bezienswaardigheden. Het oude historisch centrum van Tallinn is één grote verzameling van gebouwen, straten en pleinen die de moeite waard zijn. De meeste bezienswaardigheden vind je dan ook binnen de stadsmuren van Vanalinn. Buiten deze muren is er echter een nieuw, modern Tallinn ontstaan waar ook zeker een aantal plekken te vinden zijn die je tot de hotspots van Tallinn mag rekenen.
Op deze pagina bieden we een beknopt overzicht van de plekken en gebouwen die volgens ons de moeite waard zijn in Tallinn.
Tickets en tours reserveren
Dankzij gespecialiseerde bedrijven zoals GetYourGuide en Tiqets kun je entreetickets, tours en activiteiten in Tallinn bekijken en reserveren. Zo ben jij zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie in Tallinn.
✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen in Tallinn
💳 te reserveren zonder creditcard
entreetickets, activiteiten en tours in Tallinn via Tiqets
entreetickets, activiteiten en tours in Tallinn via GetYourGuide
Vanalinn
Het oude historische deel wat onder Unesco valt wordt aangeduid als Vanalinn. Binnen de oude stadsmuren waarop nog zo’n 26 torens te vinden zijn, zijn historische bezienswaardigheden te bewonderen waarvan sommige zelfs nog dateren uit de 13de en 14de eeuw. Op het hoger gelegen deel bevindt zich de Domberg en het lager gelegen deel wordt de Benedenstad genoemd. Hier liggen onder andere het Raadhuisplein met het Raadhuis, oude kerken en gezellige straten gevuld met boetiekjes, winkels, terrassen en restaurants.
Alexander Nevski-kathedraal
De Russische-orthodoxe kathedraal Alexander Nevski is een parel van de stad Tallinn. In 1895 startte men met de bouw om vervolgens vijf jaar later te worden ingewijd. Voor sommige Esten staat de kathedraal met zijn vijf koepels symbool voor de onderdrukking in het verleden. Ook van binnen is de kathedraal rijkelijk gedecoreerd.
St. Nicolaas Kerk (Niguliste kirik)
De gotischeSint Nicolaas kerk werd opgericht voor kooplieden en matrozen. Belangrijke fundamenten werden al rond 1230 geplaatst. Door de eeuwen heen is de kerk steeds groter en completer geworden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is de kerk zwaar beschadigd en hebben er wat plunderingen plaatsgevonden. Gelukkig zijn een aantal van de waardevolle kunstcollecties bewaard gebleven, zodat we die vandaag nog altijd kunnen bewonderen. Zeer waardevolle objecten zoals een houten crucifix zijn te zien in het historische museum.
Torenplein (Tornide Väljak)
Het Torenplein is een gezellig groen plein dat ook wel bekend staat als Stalingrad plein. Het plein ligt in het oude centrum binnen de stadsmuren. Er zijn in de omgeving maar liefst zeven toren te bewonderen die allen onderdeel zijn van de stadsmuren. Op het plein worden regelmatig activiteiten georganiseerd waaronder het Tallinn bloemen festival.
Kasteel Toompea (Toompea loss)
Bovenop de Domberg van Tallinn ligt het Toompea kasteel. Dit is het gemakkelijkst te bereiken via het pad Pikk jalg. De beginselen van het Toompea kasteel dateren uit de 13de eeuw. Al snel werd het steeds meer uitgebreid en aangebouwd. Er kwam een klooster bij, wat later weer dienst deed als gevangenis. Dat het kasteel een lange geschiedenis heeft, is terug te zien aan de verschillende bouwstijlen die het heeft. Je ziet klassieke stijlen, maar ook Russische en Etse invloeden. Vandaag de dag is het Estse parlement gevestigd op deze prachtige plek van Tallinn. Het allermooiste uitzicht over de stad verkrijg je na een klim van zo’n 215 treden in de Pikk Hermann toren.
Stadhuis (Raekoda)
Op het belangrijke Raadhuisplein bevindt zich het stadhuis van de stad Tallinn. Het valt dus ook binnen de stadsmuren van de oude binnenstad. De oudste delen van dit pand zouden dateren uit de dertiende eeuw. Op het hoogste punt van de toren is hét symbool van de stad te aanschouwen. Hier prijkt namelijk de beeltenis van oude Thomas (Vana Toomas). Over hem gaat een legende dat hij de bewaker van de stad was en de kinderen graag snoep gaf. Ouders vertellen hun kinderen nu dat hij vanaf de toren over de kinderen waakt en dat als ze zich gedragen, ze misschien een snoepje onder hun kussen vinden.
Vabadussõja võidusammas
Vabadussõja võidusammas is een belangrijk monument voor de inwoners van Tallinn. Op het gelijknamige plein werd dit enorme onafhankelijkheid monument in 2009 geplaatst. Hiermee wordt iedereen herdacht die mee hebben gestreden voor de vrijheid en onafhankelijkheid van Estland. Het enorme monument is ruim 23,5 meter hoog. Op bijzondere dagen is het monument spectaculair verlicht.
Huis van de Estlandse Ridderschap (Eestimaa rüütelkonna hoone)
Door zijn typische groene kleur valt dit huis van de Estlandse Ridderschap extra op. Verschillende belangrijke en adellijke personen hebben vanuit deze woning diverse machtsposities uitgeoefend. Vlak na de onafhankelijkheid van Estland werd die macht ontnomen en is het huis in handen gekomen van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Kort daarna werd het in gebruik genomen als bibliotheek en vervolgens is het in dienst gekomen van de Estische Kunstacademie.
Kiek in de Kök
Omdat Tallinn een ‘Hanze’ stad was waar veel Duitse koopmannen hun waar probeerden te slijten, zie je er nog enkele Duitse verwijzingen. Kiek in de Kök is er hier één van. Hier wordt eigenlijk een toren bedoeld waarbij je vanuit het raam in de keukens van omliggende huizen kon kijken. Vandaar de naam Kiek in de Kök ‘blik in de keuken’. Deze toren die door de artillerie werd gebruikt is onderdeel van de historische vestingwerken. Hij werd in 1475 gebouwd en heeft sindsdien verschillende functies gehad. Nu vandaag is het een museum waarin je terug in de tijd wordt genomen en meer te weten komt over de geschiedenis van de stad Tallinn. Je kunt er zelfs in de Bastion tunnels een kijkje nemen.
Pikk tänav
Een leuke straat om doorheen te wandelen is Pikk tänav. Deze straat in het oude centrum van Tallinn staat bekend om zijn prachtige gevels en zijn oude koopmanshuizen. De meest bekende huizen zijn Lai tänav en Tolli tänav. Verder vind je in de directe omgeving een historisch koffiehuis, de Russische ambassade, de Zweedse ambassade, jugendstil bouwstijlen, het Estische Museum en de St. Olafkerk.
Estland Openlucht Museum (Eesti Vabaõhumuuseum)
In het buitengebied van Tallinn, Rocca al Mare, is een bijzonder openlucht museum te ontdekken: het Eesti Vabaõhumuuseum. Toen men in 1957 begon met de aanleg had men niet kunnen bedenken wat voor succes het zou worden. Oude boerderijen, groene landschappen, oude molens en personen die het allemaal op een authentieke manier tot leven brengen. Je bent hier echt terug in de tijd. Het gebied leent zich prima voor een leuke picknick of ander heerlijk rust moment.
St. Olaf’s kerk (Oleviste kirik)
De spitse toren en het groene dak van de middeleeuwse gotische St. Olaf’s kerk is van ver af al te zien. Voor lange tijd was de bijna 124 meter hoge toren het hoogste bouwwerk van de stad Tallinn en zelfs even van de wereld. De kerk is volgens een legende vernoemd naar de man die het bouwwerk gratis zou maken als iemand zijn naam zou raden. Op de dag dat iemand na lang speuren zijn juiste naam riep, viel Olev van schrik van het dak en was op slag dood. Andere bronnen vertellen dat de naam van de kerk afkomstig is van koning Olav II Haraldsson uit Noorwegen. Voor een paar euro is het mogelijk om vanaf het observatiedek te genieten van een zeer bijzonder uitzicht.
KGB Museum
Voor vele jaren is dit KGB Museum echt topgeheim geweest. Vanuit de 23ste geheime verdieping van het Viru Hotel werden tijdens het Sovjettijdperk allerlei spionage praktijken uitgevoerd. De ruimte is grotendeels in tact gebleven en je kunt dus werkelijk een stukje van deze duistere praktijken opsnuiven. Pas in 1991 werd de ruimte verlaten is het officieel niet meer in gebruik. Het hotel was in de periode van de Koude Oorlog zeer belangrijk. De enige toeristen die destijds werden toegelaten, konden hier verblijven waarbij de autoriteiten ze goed in de gaten kon houden.
Tegenwoordig kun je als toerist zien hoe het bespioneren op deze verborgen verdieping in zijn werk ging. Je zult verbaasd staan van hoe ingenieus men te werk ging om de gasten van het hotel in de gaten te houden.
Tallinn City Museum
In een bijzonder 14de eeuws pand is het stadsmuseum van Tallinn gevestigd. In het museum kom je alles te weten over de geschiedenis van Tallinn beginnende bij de prehistorie. Natuurlijk wordt ook in dit museum helder ingegaan op het verkrijgen van de onafhankelijkheid status waar het land zo naar verlangd heeft. Het museum heeft al in het begin van zijn oprichting in 1937 heel erg zijn best gedaan om allerlei waardevolle en historische voorwerpen te verzamelen om tentoon te kunnen stellen.
Patkuli uitkijkplatform (Patkuli Vaateplats)
De allermooiste uitzichten over de stad Tallinn heb je vanaf Patkuli uitkijkplatform wat in het oude deel van de stad ligt. Geheel gratis kun je hier genieten van al het moois wat de stad te bieden heeft. De stadspoorten, de muren, de kenmerkende St. Olaf’s kerk en zelfs de zee zijn vanaf hier te bewonderen. Het enige dat tegen kan vallen is de klim naar boven.
Historisch Museum (Eesti Ajaloomuuseum)
Aan het historische paleis aan de Pikk 17 te Tallinn is het historisch museum van Estland gevestigd. Het pand wordt ook wel de Great Guild Hall genoemd. De roerige tijden die het land heeft doorstaan worden middels voorwerpen, foto’s, beeldmateriaal en allerlei tentoonstellingen op een boeiende manier uitgelegd. Je vindt er onder andere allerlei kunstcollecties, een filmmuseum, kleding door de eeuwen heen en wapens.
Kumu Kunst Museum (Kumu Kunstimuuseum)
Het Kumu Kunst museum is het grootste museum van de Baltische staten. Het behoort zelfs tot de grootste kunstmusea van Noord-Europa. Maar liefst zeven etages, waarvan vijf boven de grond, zijn gevuld met prachtige werken uit binnen- en buitenland. Naast eeuwen oude kunst is er ook een deel van het museum wat gewijd is aan hedendaagse kunst. Het gebouw op zich is een knap stukje architectuur wat op naam staat van Pekka Juhani Vapaavuori. Het museum heeft een inhoud van zeker 25.000m².
Het Rotermanni Kwartier
Wij zijn zelf vaak erg gecharmeerd van oude stadsdelen die een nieuwe bestemming krijgen. Je kunt een oude fabriek, een havengebied of magazijn slopen, maar je kunt het natuurlijk ook transformeren tot een mooi gebied waar gewoond, gewerkt en/of ontspannen wordt. Daarmee behoud je enerzijds een stuk erfgoed en anderzijds creëer je vaak een bijzondere plek binnen je stad die omarmt wordt door locals en door toeristen. Ook Tallinn heeft zo’n plek: het Rotermanni Kwartier (of Kvartal zoals ze in Estland zeggen). Dit is een van oorsprong industriële wijk die getransformeerd is tot een fusie van materialen en stijlen. Als toerist kun je hier genieten van de vormgeving, je kunt er uit gaan eten en er zijn enkele winkels. Je kunt hier ook overnachten als je dat wilt.