Het weer in Tallinn

Tallinn ligt in een overgangszone van een gematigd zeeklimaat en een gematigd landklimaat. Officieel heeft Tallinn een gematigd landklimaat met eigenschappen die soms weg hebben van een gematigd zeeklimaat. De invloed van de Oostzee (en de Finse Golf) is echter niet sterk genoeg om het weer voldoende te kunnen bepalen. Hierdoor kent Tallinn een vrij grillig klimaat waarin grote temperatuurschommelingen voor kunnen komen. Dat uit zich vooral in de overgangsseizoenen zoals het voorjaar en najaar, maar ook de winter en de zomer kunnen zeer grimmig zijn.



Warme zomers

Zomerse temperaturen in Tallinn? Ja die zijn zeker goed mogelijk. Zelfs al in de maand mei kan het kwik de zomerse grens van 25 graden opzoeken en overschrijden. Vanaf juni wordt die kans alleen maar groter, echter kan het een paar dagen later ook gewoon weer een graad of 13-14 zijn. Omdat de invloed van de Oostzee niet enorm groot is, kunnen grote variaties voorkomen als gevolg van wisselingen in de luchtdruk. Een diepe depressie kan de temperatuur flink doen dalen. Aan de andere kant kan een groot hogedrukgebied de temperatuur flink opvoeren. Over het algemeen zijn beide systemen wel wat standvastiger dan wat je bij een zeeklimaat ziet.

De zomer begint officieel in juni. Sommige jaren moet je tot begin juli wachten totdat de zomer echt doorbreekt. Een fenomeen wat je wel eens ziet is dat mei uitermate zonnig en warm is, waarna juni wekenlang slechter weer kent. De zomer duurt tot in de tweede helft van augustus. Vanaf september is de kans op warm of zomers weer ineens een stuk kleiner. Ook neemt de kans op neerslag toe en worden de dagen over het algemeen grijzer en donkerder.

Koude wintermaanden

De winters in Tallinn zijn door de vrij noordelijke ligging donker, overwegend grijs en vrij koel tot soms zeer koud. Vanaf november ligt de gemiddelde etmaaltemperatuur rond het vriespunt. ‘s Nachts daalt het kwik dan meestal onder nul, terwijl de meeste dagen het overdag nog wel boven het vriespunt is. Vanaf december neemt het aantal vorstdagen (dagen dat het het hele etmaal vriest) flink toe. ‘s Nachts vriest het gemiddeld matig.

De maanden januari en februari zijn het koudst. De meeste nachten is er dan strenge tot zeer strenge vorst. Om de zee bevaarbaar te houden zijn ijsbrekers nodig en de neerslag valt vrijwel zonder enige uitzondering in de vorm van sneeuw of ijzel. Pas in de loop van maart warmt het onder invloed van de toenemende zonkracht op. Ook merk je dat de dagen snel langer worden.

Klimaatstatistieken

Wil je alle klimaatstatistieken en klimaatfeiten van Tallinn zien? Wil je kijken hoe warm het is en hoe groot de kans is dat je te maken krijgt met regen of juist zonnig weer? Op de website klimaatinfo.nl vind je uitgebreide klimaatinfo over Tallinn. Daar kun je de klimaattabellen zien waarin klimatologische gegevens staan zoals de gemiddelde maximumtemperaturen, minimumtemperaturen, aantal millimeter neerslag per maand en hoe vaak de zon schijnt.

Bekijk de klimaatinfo van Tallinn

Winters weer in Tallinn zorgt voor een wit laagje sneeuw over de stad.